Store

 

Naturfotograf Ronny Solheim


jeg heter Ronny Solheim og er naturfotograf fra Gloppen i Sogn og Fjordane. I hele mitt liv har jeg vert tett knyttet til naturen og spesielt vestlandsnaturen, fra havet til breen. I oppveksten var det fiske og etterhvert jakt som var det store. Foto var jeg allerede da fasinert av. Jeg stakk av med min fars speilrefleks ut i skogen tidleg i tenårene, det ble en vanskelig og treg læringskurve når jeg måtte vente flere uker på å få fremkallet bildene for å se hvordan de ble.

I voksen alder kom denne intressen tilbake, og nå har jeg hatt naturfoto som bi-inntekt i over 10 år. Stadig lærer jeg noe nytt og opplevelsene i naturen slutter aldri og overraske. Mine favoritt motiver er landskap, gjerne i panorama format. Jeg liker at publikum skal få følelsen av å gå inn i bildet.

Planlegging av turen

Ofte er det motivet som bestemmer turen for meg. Da har jeg gjerne funnet en vinkel jeg vil fotografere eit fjellmassiv eller annet landskap fra. Jeg bruker mye nettet når jeg gjør research, ser andre sine turbilder på Facebook og Instagram. Til slutt bruker jeg Google Earth sine 3D kart for lettere å kunne se hvordan motivet mitt tar seg ut fra forskjellige vinkler. Etter dette bruker jeg en appen Sun locator Pro som viser hvor solen og månen kommer opp og går ned. Sånn kan jeg planlegge og forberede meg på når og fra hvilken vinkel sola og lyset kommer til å falle.Andre ganger er kameraet med til kjente turmål som fjelltopper eller andre steder jeg eller mine kunder vil ha bilde fra.

Selv om du ofte kan planlegge et motiv må du alltid vere klar til det spontane! Noen ganger skjer ting som er umulig å planlegge. Eg godt eksempel på dette er fotografering av lyn / lynnedslag. Her trenger du god timing, kunnskap om lokale værforhold og ikke minst kunnskap om kamerautstyret ditt.

Man skal alltid ta godt vare på utstyret sitt, du har gjerne brukt mye penger på dette. Men om det ligger nederst i sekken eller i en kameraveske i bagasjerommet på bilen, er det fort at du går glipp av de beste bildene. Er kameraet lett tilgjengelig er det og enklere og lære utstyret å kjenne. Så ikke kjøp dyrere utstyr enn du tørr og bruke!

Naturfoto

Det er mange forskjellige grener innenfor naturfoto. Noen tar kun bilder av fugler. Andre kun av landskap, sånn e vi alle forskjellige. Utstyret kan være veldig forskjellig alt etter hva man vil spesialisere seg på.

Landskap

Om du vil fotografere ett landskapsbilde fra et sted som folk flest ikke får oppleve eller ser, er det gjerne det første lyset på morgonen som er min favoritttid. Då blir det mer stemning og liv i bildet. Det kan vere skodde på et helt stille vann eller en fargerik og vakker soloppgang. Med eit tele objektiv kan du plukke ut detaljer i naturen som andre ikke ser. Med vidvinkel kan du få med mye av det store landskapet du er på tur i.

Mine favorittobjektiver til dette er: Nikon 16-35mm f4, 24-120mm f4 og 300mm f4 PF

Dette er veldig gode og ikke veldig dyre objektiv i forhold til kvaliteten.

Dyr og fugler

Når jeg fotograferer dyr eller fugler er det gjerne ute i naturen på tur, her planlegger jeg av og til motivet men som oftest gjør jeg ikke det, det gir en ekstra spenning når jeg gå på jakt med kameraet etter dyr og fugler. Då tar jeg dee mulighetane jeg får, og gjør det beste ut av det.

Av og til planlegger jeg i flere uker i forveien. I september 2021 var jeg med Nordfjord Kreps ut for å trekke krepseteiner i Gloppefjorden, det resulterte i noen fantastiske motiver av havørn. Denne muligheten fekk eg etter eg kom i prat med yrkesfiskeren og var med på tur på sjøen tidlegere i sommer,

Jeg samarbeider også med lokale bønder og jegerer som kjenner til steder der jeg kan få gode bilder av hjort og andre dyr.

Fotofeller

Av og til setter jeg ut fotofeller, dette er ein sensor som registrerer bevegelse fra et dyr i det det passerer et gitt punkt. Sensoren sender signal til kameraet som tar bilde og til en eller flere blitzer som går av samtidig for å lyssette motivet. Dette er en veldig langsom prosess, men av og til gir dette veldig flotte og uvanlige bilder.

Abstrakt

Abstrakte bilder kan man også ta. Her er det fantasien som sette grenser. Det er former , farger og hva du selv legger i bildet som bestemmer om bildet blir fint.

Det er mange måter å fotografere abstrakte bilder. Jeg tenker først på lange lukkertider og en bestemt bevegelse av kameraet for å få frem de formene og linjene jeg ønsker i motivet. Det kan også være bruk av fokus som kan gi et mykt uttrykk. Lek med lukkertid og fokus er ein veldig god måte å lære seg kameraet og korleis dette virkar.

I denne sjangeren er det ikke hvor godt utstyr du har eller muligheten til å komme deg opp på en høy fjelltopp eller et annet utilgjengelig sted som bestemmer hvor gode motiver du ender opp med. Det er kunnskap om fotografering og hvordan man stiller inn utstyret som er det viktigste. Dette er noe alle kan kan lære om man er ivrig og tilmodig.


Kva kan eg planlegge?

Det er mange ting man kan planlegge. Mye kommer med erfaring og bomturer. Det kan jeg skrive under på!

For å finne ut hvor solen står til en gitt tid på døgnet, er det mange gode apper som kan hjelpe deg, jeg bruker Sun locator Pro. Samme med været der bruker jeg YR.no og WINDY

Om man tar seg tid til å lære om en art man har lyst til å ta gode bilde av, vil man kunne finne gode steder å plassere seg når man skal vente på det gode motivet. Med god planlegging øker du sjansen for gode bilder og du er litt mindre avhengig av tilfeldigheter og flaks. Etter hvert som du blir mer erfaren ser du gode muligheter overalt der du ferdes. Da kan det vere lurt og ta noen bilder med mobilen for å huske dette stedet og tanken, eller skrive ned notated i en notatbok. Dette kan vere til hjelp når forholdene eller årstiden blir riktig. Kanskje du tenkte at du ville ta et vinterbilde i strålende sol med snødekte fjell.

Utstyr

Et kamera som passer din måte å ferdast i naturen er det beste. Om det er mobilen eller eit litt meir dedikert kamera. Du må ha i tankene hva du vil bruke bildene dine til.
Er det sosiale media er det greit med mobil. Vil du ha bilde opp på veggen blir mobilbilder fort litt lav kvalitet. Vertfall om du vil printe bildene i store størrelser. Om du vil gjøre litt mer ut av fotografering av landskap og natur er et speilreflekskamera, stativ og eit eller to objektiv en god start.

Om du finner litt eldre fullformatkamera fra Nikon eller Canon har du ein fantastisk start! Stativ er lurt å kjøpe eit stødig og godt.

Til treg fotografering av stillestående objekt, er det ikke så dyrt utstyr som skal til men et stativ vil hjelpe deg til skarpe bilder. Om ein vil fotografere dyr og fugler i fart på litt avstand begynner utstyret fort og koste litt mer.

Tenk kva du har mulighet til å bruke på utstyr, kjøpe litt og litt etter hvert som du gjør deg egne erfaringer og finner ut hva du liker å bruke av utstyr. Man finner også mye fint brukt utstyr på feks https://finn.no og kjøp og salg sider på Facebook.

Når du planlegger utstyrskjøp må du huske på at du på sikt vil trenge tilgang til redigeringsprogram og lagringsplass for bilder. Jeg justerer bildene mine i Adobe Lightroom.

Print

Den tiden og innsatsen man legger ned i et motiv er ofte stor! Å kunne se resultatet på veggen som et flott bilde hjemme på veggen, hos en kunde, eller hos noen som har fått et bilde i gave er veldig gøy og motiverende! Dette gir ny energi til å komme seg ut igjen for å ta gode bilder.

Jeg leverer for det meste fotolerret og bilder på aluminiumsplater til mine kunder. Det er https://nfoto.no som står for all produksjon. Her får jeg tilpasset produksjonen etter mine ønsker og krav.

Kanskje kan du og etterhvert lage en fotobok eller en fotokalender med minner frå turer eller hendinger fra året som har gått. Andre fotoprodukt som turkopper og drikkeflasker er også populære.

Salg

Etterhvert som jeg har blitt bedre og vist frem bildene mine, har eg fått mange muligheter til å utsmykke private hjem og bedrifter. Sånt synes jeg er veldig spennende og jeg takknemlig for at så mange har bildene mine rundt seg hver dag. Jeg har fått høre fra kunder at de setter stor pris på å ha et flott naturbilde på veggen, kanskje det gjør noe med deg både bevisst og ubevisst.

https://nfoto.no / https://repix.no er min faste samarbeidspartner på produksjon av bilder. Vi har hatt et godt og nært samarbeid i mange år, jeg setter stor pris på fleksibiliteten og kvaliteten jeg får hos Nfoto!

Det kommer flere blogginnlegg på sikt, i disse vil vi gå enda mer spesifikt inn på ulike tema.

Ta gjerne en kikk innom nettsiden min også.

Ronny Solheim
www.ronnysolheim.com
Naturfotograf